Στυλ - Κινήματα

Πηγές που αναφέρονται στα βασικότερα στυλ και κινήματα στον καλλιτεχνικό τομέα, τα οποία επέδρασαν καταλυτικά στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη σημερινή εποχή. Τα κινήματα αυτά καθορίζονται μέσα από ένα συγκεκριμένο πλέγμα αντιλήψεων και λογικών και πιο συγκεκριμένα επηρέασαν το χώρο της διακόσμησης, της αρχιτεκτονικής, του βιομηχανικού σχεδιασμού και άλλες καλλιτεχνικές ομάδες.

 • Art Nouveau Open or Close

  Ο όρος Αρτ Νουβώ (γαλλικά Art Nouveau, σημαίνει Νέα Τέχνη) αναφέρεται στο διεθνές καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Ο όρος είναι γνωστός και με τη γερμανική του ονομασία, Jugendstil, ενώ στην Αυστρία ονομάζεται Secession. Ως κίνημα το Αρτ Νουβώ δεν διέθετε μεγάλη ομοιογένεια, εκδηλώθηκε κυρίως στο χώρο της διακόσμησης και της αρχιτεκτονικής, αγγίζοντας όμως και όλους τους τομείς της καλλιτεχνικής έκφρασης και επηρέασε μεταγενέστερες τάσεις στη Μοντέρνα τέχνη.

  Art Nouveau

   

 • Arts & Crafts Open or Close

  Ενα αισθητικό και καλλιτεχνικό ρεύμα, που ξεκίνησε το 1860 στην Αγγλία και ανανέωσε το design, οδηγώντας σε επανεκτίμηση των διακοσμητικών τεχνών στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία. Ηταν μία αντίδραση στην ανέμπνευστη ομοιομορφία της μαζικής αναπαραγωγής, που έφερε η βιομηχανική επανάσταση. 

  Arts & Crafts

   

 • Bauhaus Open or Close

  Με τον όρο Μπαουχάους ή Μπάουχαους αναφερόμαστε στην καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική σχολή που ιδρύθηκε από τον Βάλτερ Γκρόπιους και αναπτύχθηκε την περίοδο 1919-1933 στη Γερμανία. Το ύφος της σχολής Μπαουχάους επέδρασε καταλυτικά στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης, ειδικότερα στους τομείς της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού σχεδιασμού, ενώ τα έργα που παράχθηκαν μέσα από τα εργαστήρια της σχολής έγιναν αντικείμενα εκτεταμένης αναπαραγωγής.

  Bauhaus

   

 • De Stijl Open or Close

  Ο Νεοπλαστικισμός είναι καλλιτεχνικό ρεύμα που εμφανίστηκε περίπου την περίοδο 1917-1920 στην Ολλανδία. Πολλές φορές αναφέρεται και ως κίνημα de Stijl.

  De Stijl

   

 • Postmodernism Open or Close
  Μεταμοντερνισμός κυριολεκτικά σημαίνει «το κίνημα που ακολούθησε του μοντερνισμού». Παρά το ότι ως «μοντέρνο» αυτό καθ' αυτό ορίζεται το «σύγχρονο», το κίνημα του μοντερνισμού καθώς και η μετέπειτα αντίδραση του μεταμοντερνισμού καθορίζονται μέσα από ένα συγκεκριμένο πλέγμα αντιλήψεων.
  Στην κριτική θεωρία χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για λογοτεχνικά, θεατρικά, αρχιτεκτονικά και σχεδιαστικά έργα, καθώς επίσης στο πλαίσιο του μάρκετινγκ και των επιχειρήσεων ως ερμηνευτική της Ιστορίας, του δικαίου και της Κουλτούρας του τελευταίου μέρους του 20ού αιώνα.

  Postmodernism

   

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία χρήσης σας. Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα αποδέχεστε τους όρους μας. Θέλω να μάθω περισσότερα