Τάσεις

Στην κατηγορία αυτή αναλύονται βασικές έννοιες και ορισμοί που αφορούν το σχεδιασμό και τις αρχές του, για την κατανόηση των διάφορων καλλιτεχνικών και γραφιστικών αναλύσεων που θα ακολουθήσουν. Γίνεται αναφορά στα βασικότερα στυλ και κινήματα στον καλλιτεχνικό τομέα που επέδρασαν καταλυτικά στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης και στη συνέχεια γίνεται λόγος για τις σύγχρονες σχεδιαστικές τάσεις στον καλλιτεχνικό και γραφιστικό χώρο, όπως ο κριτικός σχεδιασμός (critical design) και ο σχεδιασμός αλληλεπίδρασης-διάδρασης (interactive design), αλλά και τις νέες οπτικές τάσεις στη Γραφιστική Σχεδίαση. Τέλος, παρουσιάζονται σύγχρονα παραδείγματα, καλλιτεχνικά και γραφιστικά έργα καταξιωμένων δημιουργών.

Έννοιες - Ορισμοί

 • Architectural Acoustics Open or Close

  Η έννοια "architectural acoustics" αφορά περισσότερο τον κλάδο του ακουστικού σχεδιασμού και επικεντρώνεται στην ακουστική εσωτερικών χώρων, στον έλεγχο του ήχου και τη σχέση του με το "κέλυφος" του κτιρίου κ.ά.

  Architectural Acoustics

   

 • Architectural Design Values Open or Close

  Οι αρχιτεκτονικές σχεδιαστικές αξίες λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό οποιουδήποτε έργου, αρχιεκτονικού ή καλλιτεχνικού και κατηγοριοποιούνται σε αξίες αισθητικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές κ.ά. 

  Architectural Design Values

   

 • Design Disciplines Open or Close

  Οι διάφοροι κλάδοι που έχουν να κάνουν με σχεδιασμό όπως οι γραφικές τέχνες, η αρχιτεκτονική, ο σχεδιασμός φωτισμού, ο βιομηχανικός σχεδιασμός, η γραφιστική σχεδίαση κ.ά. περιγράφονται παρακάτω.

  Design Disciplines

   

 • Design Methods Open or Close

  Η παρακάτω ιστοσελίδα αναφέρεται στη σχεδιαστική μέθοδο, δηλαδή τη λογική, τη διαδικασία και τα βήματα που ακολουθούνται για τη σχεδιαστική λύση.

  Design Methods

   

 • Design Thinking Open or Close

  Στην παρακάτω ιστοσελίδα περιγράφεται η έννοια της σχεδιαστικής σκέψης.

  Design Thinking

   

Στυλ - Κινήματα

 • Art Nouveau Open or Close

  Ο όρος Αρτ Νουβώ (γαλλικά Art Nouveau, σημαίνει Νέα Τέχνη) αναφέρεται στο διεθνές καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Ο όρος είναι γνωστός και με τη γερμανική του ονομασία, Jugendstil, ενώ στην Αυστρία ονομάζεται Secession. Ως κίνημα το Αρτ Νουβώ δεν διέθετε μεγάλη ομοιογένεια, εκδηλώθηκε κυρίως στο χώρο της διακόσμησης και της αρχιτεκτονικής, αγγίζοντας όμως και όλους τους τομείς της καλλιτεχνικής έκφρασης και επηρέασε μεταγενέστερες τάσεις στη Μοντέρνα τέχνη.

  Art Nouveau

   

 • Arts & Crafts Open or Close

  Ενα αισθητικό και καλλιτεχνικό ρεύμα, που ξεκίνησε το 1860 στην Αγγλία και ανανέωσε το design, οδηγώντας σε επανεκτίμηση των διακοσμητικών τεχνών στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία. Ηταν μία αντίδραση στην ανέμπνευστη ομοιομορφία της μαζικής αναπαραγωγής, που έφερε η βιομηχανική επανάσταση. 

  Arts & Crafts

   

 • Bauhaus Open or Close

  Με τον όρο Μπαουχάους ή Μπάουχαους αναφερόμαστε στην καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική σχολή που ιδρύθηκε από τον Βάλτερ Γκρόπιους και αναπτύχθηκε την περίοδο 1919-1933 στη Γερμανία. Το ύφος της σχολής Μπαουχάους επέδρασε καταλυτικά στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης, ειδικότερα στους τομείς της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού σχεδιασμού, ενώ τα έργα που παράχθηκαν μέσα από τα εργαστήρια της σχολής έγιναν αντικείμενα εκτεταμένης αναπαραγωγής.

  Bauhaus

   

 • De Stijl Open or Close

  Ο Νεοπλαστικισμός είναι καλλιτεχνικό ρεύμα που εμφανίστηκε περίπου την περίοδο 1917-1920 στην Ολλανδία. Πολλές φορές αναφέρεται και ως κίνημα de Stijl.

  De Stijl

   

 • Postmodernism Open or Close
  Μεταμοντερνισμός κυριολεκτικά σημαίνει «το κίνημα που ακολούθησε του μοντερνισμού». Παρά το ότι ως «μοντέρνο» αυτό καθ' αυτό ορίζεται το «σύγχρονο», το κίνημα του μοντερνισμού καθώς και η μετέπειτα αντίδραση του μεταμοντερνισμού καθορίζονται μέσα από ένα συγκεκριμένο πλέγμα αντιλήψεων.
  Στην κριτική θεωρία χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για λογοτεχνικά, θεατρικά, αρχιτεκτονικά και σχεδιαστικά έργα, καθώς επίσης στο πλαίσιο του μάρκετινγκ και των επιχειρήσεων ως ερμηνευτική της Ιστορίας, του δικαίου και της Κουλτούρας του τελευταίου μέρους του 20ού αιώνα.

  Postmodernism

   

Σχεδιαστικές τάσεις - Αρχές

Πηγές έμπνευσης - Δημιουργοί

 • Auger & Loizeau Open or Close

  Ιστοσελίδα των James Auger και Jimmy Loizeau με πλούσιο υλικό απο συλλογές με προσωπικά τους έργα, δημοσιεύσεις, συμμετοχές σε εκθέσεις και ομιλίες. Έχουν δημισιεύσει και εκθέσει έργα τους στο MoMA, Νέα Υόρκη, στο 21_21, Τόκιο, στο The Science Museum, Λονδίνο, στο The National Museum of China, Πεκίνο, κα στο Ars Electronica festival, Λίντζ.

  Auger & Loizeau

   

 • Bruce Mau Design Open or Close

  Μια απο τις μεγαλύτερες σχεδιαστικές φίρμες που ασχολείται με την ανάδειξη και διαφήμιση επιχειρήσεων, μαρκών και φυσικών περιβάλλοντων.

  Bruce Mau Design

   

 • Martí Guixé Open or Close

  Ιστοσελίδα του καταξιωμένου καλλιτέχνη Martí Guixé.

  Martí Guixé

   

 • Mr jones watches Open or Close

  Μια απο τις πιο γνωστές μάρκες ρολογιών με έδρα της το Λονδίνο.

  Mr jones watches

   

 • Noam Toran Open or Close

  Ιστοσελίδα του καταξιωμένου καλλιτέχνσ Noam Toran.

  Noam Toran

   

 • Sagmeister & Walsh Open or Close

  Οι Sagmeister & Walsh είναι μια απο τις πιο γνωστές σχεδιαστικές φίρμες που ασχολείται με διαφημίσεις, ιστοσελίδες, εφαρμογές, ταινίες, βιβλία και αντικείμενα σχεδιασμένα με βάση τις επιθυμίες του εκάστοτε πελάτη.

  Sagmeister & Walsh

   

 • Studio Makkink & Bey Open or Close

  Ιστοσελίδα του Studio Makkink & Bey, που ιδρύθηκε απο τον αρχιτέκτονα Rianne Makkink και το σχεδιαστή Jurgen Bey. Το στούντιο ασχολείται με διάφορους τομείς των εφαρμοσμένων τεχνών και έχει αναλάβει έργα που έχουν να κάνουν με το δημόσιο χώρο, το σχεδιασμό διάφορων προϊόντων, την αρχιτεκτονική, το σχεδιασμό εκθέσεων κ.ά.

  Studio Makkink & Bey

   

 • Troika Open or Close

  Οι Conny Freyer, Eva Rucki και Sebastien Noel είναι οι δηιουργοί του "Troika since 2003" και εργάζονται μαζί ως καλλιτεχνική ομάδα.

  Troika